top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Κληρονομιά αλλοδαπού στην Ελλάδα

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2021


Συχνά, αποκτώντας κάποιος ακίνητο στην Ελλάδα ως αλλοδαπός, αναρωτιέτε τι γίνεται με αυτή την περιουσία σε περίπτωση κληρονομιάς.


Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις κληρονομικές σχέσεις και σε θέματα κληρονομικής διαδοχής το δίκαιο που εφαρμόζεται είναι το δίκαιο της υπηκοότητας του κληρονομούμενου. Συνεπώς για να μάθουμε ποια πρόσωπα είναι οι κληρονόμοι τις περιουσίας, που άφησε ο κληρονομούμενος στην Ελλάδα, το ποσοστό κληρονομιάς του κάθε κληρονόμου, την εφαρμογή της διαθήκης και άλλα κληρονομικά ζητήματα θα πρέπει να ανατρέξουμε στο εφαρμοστέο δίκαιο της υπηκοότητας του κληρονομούμενου κατά τον θάνατό του.


Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος έχει περισσότερες από μία υπηκοότητες, οι κανόνες της ΕΕ δίνουν την δυνατότητα να επιλέξει το δίκαιο της υπηκοότητας που επιθυμεί. Θα πρέπει όμως, η επιλογή του δικαίου να διατυπωθεί ρητά και με σαφήνεια σε διαθήκη ή χωριστή δήλωση ενώπιων συμβολαιογράφου ή αρμόδιας αρχής. Η διαθήκη ή η δήλωσή θεωρείται έγκυρη εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις της χώρας ΕΕ, όπου ζούσε τελευταία ή του δικαίου της χώρας της πρώτης υπηκοότητάς του και εφαρμόζεται σε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και αν είναι κινητά ή ακίνητα. Αν δεν έχει γίνει η επιλογή του εφαρμοστέου δικαίου για την κληρονομική διαδοχή και παραδείγματος χάριν, ο κληρονομούμενος είχε από την γέννηση του την ελληνική υπηκοότητα και στην πορεία της ζωής του απέκτησε και την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας, οι κληρονομικές του σχέσεις στην Ελλάδα θα ρυθμισθούν βάσει του ελληνικού δικαίου, έστω κι αν είχε και μια άλλη υπηκοότητα.


Συνεπώς, σε πρόσωπα που έχουν την περιουσία τους στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα σε θέματα κληρονομιάς τους θα εφαρμοσθεί το δίκαιο της υπηκοότητας τους και όχι το ελληνικό δίκαιο. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι σε διαδικαστικά ζητήματα κληρονομιάς, όπως υποβολή φόρου κληρονομίας της περιουσίας τους στην Ελλάδα, στον τρόπο μεταβίβασης των δικαιωμάτων στους κληρονόμους τους σε ακίνητη ή κινητή περιουσία τους, εφαρμόζεται το ελληνικό κληρονομικό δίκαιο.


Ο φόρος κληρονομίας για περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα θα υπολογισθεί από την Ελληνική φορολογική Αρχή, αφού πρώτα υποβληθεί δήλωση φόρου κληρονομίας από τους κληρονόμους, ώστε να λάβουν στο όνομά τους την περιουσία του κληρονομούμενου, υπογράφοντας σε συμβολαιογράφο την αποδοχή κληρονομίας ή εκδίδοντας από το Αρμόδιο Δικαστήριο το κληρονομητήριο ή πράττοντας και τα δύο. Τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, βάσει του Ελληνικού Δικαίου, θα πρέπει να μεταγραφούν νόμιμα στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολόγιο του τόπου, όπου βρίσκεται το ακίνητο.




© 2020 Pronaon



 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το σχετικό άρθρο αποσκοπεί να δώσει μια γενική εικόνα ενημερωτικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ως κανόνας για οποιαδήποτε περίπτωση. Η κάθε περίπτωση φέρει πάντα εξατομικευμένο χαρακτήρα.


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page