top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Τι πρέπει να προσεξετε σχετικά με τη μεταφορα χρηματων απο και προς την Ελλαδα

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2021


Πάντα επίκαιρο θέμα στην Ελλάδα αποτελεί η μεταφορά κεφαλαίων κυρίως προς το εξωτερικό. Ειδικά και μετά τη δοκιμασία της επιβολής των capital control το 2015, οι φορολογικές αρχές σε συνεργασία με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και οι πολίτες, επιχειρηματίες ή μη, θα πρέπει να έχουν επαρκή πληροφόρηση για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.



Μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.


Γενικά, ύστερα και από την άρση των Capital Controls το 2019, επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προς το εξωτερικό κανονικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κάθε τράπεζα έχει τα δικά της όρια και τις εκάστοτε προαπαιτήσεις. Έτσι, είναι καλό να γίνεται πρώτα μια έρευνα της αγοράς.


Διαφορετικές ρυθμίσεις μπορεί να υπάρχουν για συγκεκριμένους σκοπούς που εξυπηρετεί το έμβασμα, όπως π.χ. για έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό ή για κάλυψη δαπανών σε φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό.


Όσον αφορά τα μετρητά, επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων σε οποιοδήποτε νόμισμα έως της ισόποσης αξίας των 10.000 σε ευρώ ανά ταξίδι (με εξαίρεση τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που δεν έχουν περιορισμό).


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για φορολογικούς ελέγχους και θα πρέπει να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον οικονομικό σύμβουλο, προκειμένου να ελεγχθεί αν καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις τα εν λόγω ποσά.



Μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό προς το εσωτερικό.


Ιδιαίτερη προσοχή όμως χρειάζεται και από τους κατοίκους Ελλάδας ακόμα κι όταν διενεργούν έμβασμα από το εξωτερικό προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η περίπτωση αυτή περιλαμβάνει και τους Έλληνες κυρίως που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει την ελληνική φορολογική αρχή για τη μεταφορά της κατοικίας τους (και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν παραλείψει να το κάνουν).


Γενικά, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας πρέπει να μπορούν να καλύψουν τα διακινούμενα ποσά με εισοδήματα που έχουν δηλωθεί ή πρόκειται να δηλωθούν, αλλιώς κινδυνεύουν με τον καταλογισμό υψηλών φόρων λόγω αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με οικονομικό σύμβουλο και σε αυτή την περίπτωση.


Για όσους διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό κι έχουν ενημερώσει την ελληνική φορολογική αρχή γι’ αυτό, τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς τα εισοδήματα που αποκομίζουν στη χώρα κατοικίας τους δεν αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από την ελληνική φορολογική αρχή.


Συνίσταται τα εμβάσματα που διενεργούν να διοχετεύονται σε προσωπικούς λογαριασμούς που να είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, εκτός κι αν πρόκειται για κάποια αγορά επενδυτική ή καταναλωτική, όπου μπορούν να διοχετεύονται και σε λογαριασμούς τρίτων.


Χρήσιμο είναι να γνωρίζουν, ότι σε περίπτωση που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχουν την ευχέρεια μεταφοράς κεφαλαίων εντός διετίας από την μετοικεσία τους χωρίς τον κίνδυνο να φορολογηθούν γι’αυτά, με την προϋπόθεση όμως να έχουν παραμείνει στο εξωτερικό επίσημα τουλάχιστον για 3 έτη.



 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το σχετικό άρθρο αποσκοπεί να δώσει μια γενική εικόνα ενημερωτικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ως κανόνας για οποιαδήποτε περίπτωση. Η κάθε περίπτωση φέρει πάντα εξατομικευμένο χαρακτήρα.


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page